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ACCESSING THE $2 TRILLION RECOVERY FUND FOR COVID -19: 
HOW TO PREPARE YOUR COUNTY FOR FEMA DISASTER 
DECLARATION REIMBURSEMENT – WEBINAR Q&A 
GENERAL 
Q: Is FEMA at risk of running out of money? Is this something where normally it's one disaster at a 
time, but now they'll be swamped and start paying out less? 
A. FEMA pays for Emergency Protective Measures from the Disaster Relief Fund (DRF). Prior to the 
COVID-19 emergency declaration, our inside insight estimate of the DRF is about $40-45 Billion in the DRF 
available for expenditure. In the CARES Act, Congress appropriated another $45 Billion to the DRF. While 
it’s not possible to say definitively that Congress will continuously recharge the DRF should it become 
depleted, history favors that being the case. 

Q: Do all the forms like 214's and 213RR need to be physical/wet signature? We are being told that 
and it is near impossible with social distancing in this type of emergency. Similarly, is a 211 required 
when the EOC/DOC is virtual and thus no physical sign in? 
A. Generally speaking, yes, the use of DocuSign and other related electronic signature services should be 
accepted by FEMA during this unprecedented event. With that said, we suggest confirming this with CAL 
OES and related agencies for the specific ICS forms you’ve mentioned. 

Q: If the county operates a hospital, does the hospital need to be part of one consolidated county 
application, or can it have its own application/request in the FEMA portal? 
A. FEMA looks at who has the legal responsibility to administer the services. If the county delegates care 
authority to the hospital, then it is possible that the hospital would be an eligible applicant on its own. 
However, we would advise that you request clarification from CAL OES on if the hospital should submit 
independent of the County in your specific instance. 

Q: Can you speak to emergency procurement rules when they are identified and modified in County 
Emergency Ordinances i.e Getting three bids? 
A. Very important to follow your own county procurement code or carefully documenting any deviations 

Q: Since counties are receiving direct Federal funds for COVID response, can that federal funding 
cover eligible expenses not reimbursed by FEMA? 
A. Unknown. Detailed guidance for the local and state government Coronavirus Relief Fund established in 
the CARES Act is expected to be released April 23, 2020. The current guidance, from Section 5001(c)(8) of 
the CARES Act says the funds are intended to make payments to programs that  

• are necessary expenditures incurred due to the public health emergency with respect to Coronavirus 
Disease 2019 (COVID-19); 

• were not accounted for in the budget most recently approved as of the date of enactment [March 27, 
2020] of this section for the State or government; and 

• were incurred during the period that begins on March 1, 2020 and ends on December 30, 2020. 
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LABOR/STAFF TIME AND ADMIN COSTS 
Q: In the PAPPG for labor, can you please let us know what the definition is for Unbudgeted 
Employees? Especially as it relates to a permanent employee funded from external source? 
A. If any employee is funded by an external source, such as a federal or state grant program, but has been 
re-assigned away from their grant defined responsibilities to support emergency protective measures, their 
costs could be eligible for reimbursement. Do note however, that only the increased cost burden to the 
county would be eligible for reimbursable. 

Q: Straight time wages of EOC staff are covered? 
A. It depends. Only the increased and unbudgeted costs incurred would be eligible. This might be overtime, 
use of contract labor or surge/temp staff. You can learn more about EOC eligible costs here:  

https://witt-obriens.s3.amazonaws.com/News/Pdfs/Blog-Emergency-Operations-Centers-Staff-Time.pdf 

Q: Does that include DOC cost? 
A. If the DOC is operating in a similar capacity of operational command for the emergency work being 
performed, then it is likely to be viewed by FEMA in the same way as an EOC, and the same conditions 
would apply. 

Q: For volunteer labor, how is that calculated? Where can I find more information? 
A. The hourly rate placed on volunteer labor should be the same hourly pay rate (plus reasonable fringe 
benefits) ordinarily paid for similar work within the applicant’s organization. If you do not have employees 
performing similar work, the rate used should be consistent with those performing the work in the same 
labor market. To determine the value of volunteer labor, the labor rate should be multiplied by the total 
number of volunteer labor hours. We dive into this and donated resources in our ‘FEMA PA Starter Guide’ 
that will be distributed to all webinar participants. 

Q: Is Unpaid Management Overtime eligible? 
A. Superintendents, supervisors and shift leaders are generally not eligible for reimbursement. However, if 
the staff person was a “working” supervisor (i.e., actually operating a piece of equipment or providing 
technical guidance and was not simply delegating who does the work), the time is reimbursable. But you 
must document and show this! The payroll and equipment logs must reconcile to demonstrate the 
supervisor’s function. 

Q: What about costs to setting up essential government employees to work from home?  For 
example, cost of Zoom, hotspots, laptops? 
A. Another tricky one. We understand that counties have likely incurred quite a bit of software and hardware 
costs to transition to a work from home model, even for essential services. However, only those costs 
associated with staff who are supporting emergency work or emergency protective measures would be 
considered eligible for reimbursement.  

 

 

https://witt-obriens.s3.amazonaws.com/News/Pdfs/Blog-Emergency-Operations-Centers-Staff-Time.pdf
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EQUIPMENT 
Q: Our county has been acquiring medical equipment, such as ventilators to deal with COVID.  
These assets cost millions of dollars. Can we claim the entire cost of these assets to FEMA or do we 
need to subtract their estimated salvage value and claim only net value? 
A. We suggest you submit the entire value of the equipment, but make sure to document why purchasing 
them was the most prudent option available, that the cost was consistent with the market rate at the time 
they were purchased, and that they were purchased consistent with procurement regulations. FEMA may, in 
the costing phase of evaluating the request, determine that they will reduce the salvage value from the total 
eligible for reimbursement. There is nuance to this, and it will ultimately come down to your individual 
circumstances so it’s impossible to say for certain what FEMA will do. 

Q: Slide 6 Bullet 2 - Would retro-fitting vehicles for COVID 19 transport to isolation locations be 
reimbursed under Category B? 
A. Yes, you could certainly make a case for why this cost would be eligible for reimbursement. Key here will 
be documenting the limited availability of other suitable options, which would justify the retrofit. 

Q: Are vehicle rentals to accomplish social distancing of field personnel considered eligible? 
A. It depends. The key here will be to demonstrate that the action was taken consistent with local, state of 
federal health official directives, and may only apply to those individuals who are performing emergency 
work related to your community’s COVID-19 response. 

Q: Does PPE for first responders who are public safety (but not medical providers) qualify for Cat. B 
reimbursement? 
A. Yes. PPE would be considered an emergency protective measure to protect individuals who will engage 
with the general public and will be eligible for reimbursement. 

Q: Is PPE purchased for non-County entities e.g. hospitals? 
A. It can be, but it will be important that you show the chain of custody and that it was you that incurred the 
cost. If it’s a county owned hospital this pathway is a bit easier. If it was provided to another eligible PNP or 
entity who was performing emergency work, at no cost to them, you could certainly make a case for it being 
eligible for reimbursement. A mutual aid agreement that outlines how the PPE provided was to be utilized 
would support your case. 

Q: Would PPE be considered material or equipment?  For example, N95 and gloves? 
It depends on exactly what the PPE is; but a good rule of thumb is that gloves, masks, shields, etc would be 
considered supplies/materials, while more sophisticated PPE such as a biohazard suits and respirator 
systems would more likely be considered equipment. 

Q: For current stock, what if the stock has expired, but was still issued? 
A. In this instance, the cost of replacing the supplies? that was utilized would be in the increased cost 
associated with emergency work. You’ll want to document that your existing stock was assigned to 
individuals as an emergency protective measure and submit the cost to replace it for reimbursement. 
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SHELTERING 
Q: Will non-congregate housing cover the homeless? or will only Project Room Key cover 
homeless? 
A. Not explicitly. This is an extremely dynamic topic, and guidance from both the state and FEMA is 
changing day-to-day. In the non-congregate sheltering request approved by FEMA for California, FEMA has 
determined that, at this time, only the costs associated with providing NCS to the following individuals are 
reimbursable: 

• Individuals who test positive for COVID-19 that do not require hospitalization, but need isolation or 
quarantine (including those exiting from hospitals); 

• Individuals who have been exposed to COVID-19 (as documented by a state or local public health 
official, or medical health professional) that do not require hospitalization, but need isolation or 
quarantine; and 

• Individuals who are asymptomatic, but are at “high-risk,” such as people over 65 or who have certain 
underlying health conditions (respiratory, compromised immunities, chronic disease), and who 
require Emergency NCS as a social distancing measure. 

The approval does not currently include the reimbursement of costs for the sheltering of asymptomatic 
individuals that are not among the populations identified above, but whose living situation may make them 
unable to adhere to social distancing guidance.  

It is possible that FEMA could alter their stance on this in the coming weeks. Make sure to keep an eye out 
for communication from State OES officials. 

This may also be an area where you can turn to HUD funding. Emergency Solution Grants can be utilized to 
provide hotel/motel vouchers for homeless families or individuals. A list of ESG supplemental appropriation 
awards can be found here:  

https://www.hud.gov/program_offices/comm_planning/budget/fy20/ 

Q: Can you speak a little more on leasing hotel rooms? 
A. There is a good amount of nuance to this. We recommend you reaching out to us at 
contact@wittobriens.com and we can talk about your individual circumstances and what might be eligible. 

REVENUE / LOCAL BUSINESS SUPPORT 

Q: Can we use funding to assist local business & individuals that were impacted by COVIC-19? 
A. This is tricky. The default would be no – FEMA funds shouldn’t be used to offset economic impact. 
However, local businesses and individuals could be contracted or hired to help support emergency 
protective measure.  

Q: Is Revenue loss eligible? 
A. No. 

https://www.hud.gov/program_offices/comm_planning/budget/fy20/

